Peat free

Bij het winnen van veen, dat gebruikt wordt voor substraten, komt veel CO2 vrij en bovendien raakt veen een keer op. In de keten wordt daarom op verschillende manieren geprobeerd om het gebruik van veen terug te dringen. Wij (Gova) kweken onze laurieren in een 100% veenvrij substraat: 100% peat free Laurus Nobilis.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van vezels van lokale gewassen, of reststromen van lokale productie. Wij zijn al in staat om retailorders 3 jaar lang 100% peat-free in te vullen en wij lopen met onze meerjarige 100% peat free teelt voorop in de markt. Wij delen onze kennis over peat-free telen actief met andere kwekers. Er lopen praktijktesten met kwekers in Zundert (boomkwekerij buiten), het Westland (glastuinbouw) en Boskoop (boomkwekerij binnen).

Wij omschrijven veen als volgt: veen is een ‘zorgeloze’ vezel, waar de kweker altijd blindelings op kon vertrouwen. Bij peat free-vezels zullen kwekers meer moeten bemonsteren, analyseren, sturen met bemesting en watergift. Kortom, de kwekers zullen meer moeite moeten doen. Onze praktijktesten en ervaringen helpen hierbij.

Gova wint de 2de prijs tijdens de Greenovation awards van Royal Flora Holland met “peat free Laurus nobilis”.

Wat is de Greenovation Award?

Duurzame producten zijn steeds vaker de norm: de internationale consument verwacht duurzaamheid. Kwekers en handelaren zijn zich steeds meer bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert innovatie en duurzaamheid in de keten en heeft daarom de Greenovation Award in het leven geroepen. Hiermee biedt Royal FloraHolland een extra podium voor duurzame ontwikkelingen.

Opleidingscentrum Treeport
GOVA deelt haar kennis over vezels en planteninhoudsstoffen graag en realiseert daarom met partners een 10 daagse opleiding voor een transitie naar een groene chemie op basis van plantinhoudsstoffen.