Sociale werkgever
Het maatschappelijke aspect speelt bij Gova een grote rol. We vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt op volwaardig werk. Ons team in de kwekerij bestaat voor de helft uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn medewerkers die extra begeleiding nodig hebben in het arbeidsproces. Bij deze collega’s is er sprake van een lichamelijke, psychische of verstandelijke arbeidsbeperking.
Bij Gova:
- werkt iedereen samen; reguliere medewerkers, medewerkers met een arbeidsbeperking, scholieren en stagiaires.
- zetten we interne jobcoaches in die het bedrijf en het werk kennen en die zelf meewerken.
- volgen ploegleiders diverse trainingen, waaronder de ‘Ik ben Harrie- training’ van CNV jongeren.
- bieden we een goede begeleiding op de werkvloer en voeren we regelmatig voortgangsgesprekken.
- zijn er aanpassingen in het werk mogelijk zoals de optie om parttime te werken, rustige en duidelijke uitleg en een aangepast werktempo.
- worden partners, ouders en/of begeleiders van de werknemer actief meegenomen.
Eer naar werken
Onze werkwijze is niet onopgemerkt gebleven. In oktober 2017 mochten wij de Participatieprijs West-Brabant ontvangen. We zijn ambassadeur voor Participeren Loont en Brabants Besten en geven dan ook voorlichting aan andere ondernemers om hen te stimuleren een inclusief arbeidsbeleid te voeren.
In mei 2021 mochten wij de Groene Pluim ontvangen. De Groene Pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die het goede voorbeeld geven met duurzaamheid en op sociaal gebied.
Een duurzaam milieu
Omdat we het belangrijk vinden om op een duurzame, milieuvriendelijke manier te kweken, doen we het volgende:
- Wij hergebruiken het water waarmee we onze planten bewateren, zowel in de kas als op ons veld.
- We meten met vele sensoren continu de vochtgehaltes in de potten en geven zodoende exact voldoende water voor iedere plant.
- Elke plant staat op onze velden aan een druppelaar zodat al het water in de pot komt en niet ernaast.
- We recyclen verpakkingen en teeltmaterialen.
- Wij gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke bestrijders om ziekten en plagen tegen te gaan. Hebben we toch gewasbescherming nodig voor optimale plantgezondheid? Dan maken we een bewuste keuze, uiteraard binnen de gestelde normen, regels en richtlijnen.
- We hebben een start-up opgericht die zich gespecialiseerd heeft in het verwaarden van reststromen uit de agrarische sector.
- We markeren nesten van jonge vogels in Laurieren, zodat iedereen uit de buurt blijft en de jonkies goed kunnen opgroeien.
- We zaaien bloemenranden in en om de kwekerij voor nuttige insecten en biodiversiteit.
- We zijn imker en hebben verschillende bijenvolken op de kwekerij staan.
Onze certificeringen
GLOBALG.A.P. Fruit & Vegetables
Voor levering aan supermarkten of andere retailers is Global-GAP F&V een uitstekend certificaat voor een goede en veilige productie, en veiligheid en hygiëne van jouw producten. Het certificatieschema voldoet aan de voorwaarden voor Floriculture Sustainability Initiative (FSI) waarin men het woud aan keurmerken ordent in gelijkwaardigheid.
MPS-Socially Qualified
MPS-A
MPS-ProductProof
Transparant communiceren. Allerlei certificaten hebben alleen waarde als je er transparant over communiceert. MPS-ProductProof is een systematiek waarbij met behulp van registratie van gewasbescherming binnen 24 uur en onafhankelijke monsternames kan worden aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt. Deze bezoeken en analyses publiceren we openbaar via MPS en zijn voor iedereen inzichtelijk. Handel, retail en consument vragen transparantie, de kweker laat het zien.