Laurier

De Laurus nobilis, of de Echte Laurier, is een veelzijdige plant die al duizenden jaren geroemd wordt om zijn karakteristieke eigenschappen. Van origine afkomstig uit Azië, kennen de meeste mensen de laurier nu vooral als dat mooie boompje bij de entree van dat chique restaurant, of verpakt als gedroogd blad in de supermarkt. Maar de laurier is zoveel meer dan dat. Het is een boom die sinds het ontstaan van de beschaving een speciale plaats inneemt. In alle culturen en in alle tijdsperiodes zijn bijzondere verhalen over en unieke toepassingen van de laurier terug te vinden.

De nobele geschiedenis van de laurier

De Latijnse naam van de laurier is “Laurus nobilis’, afgeleid van ‘Laudare’ hetgeen ‘prijzen’ betekent. Dat de laurier een bijzondere plant is, blijkt uit het feit dat in vele culturen over de hele wereld verhalen bestaan waarin de laurier een bijzondere rol speelt.

Zo vertelt de Griekse mythologie dat de god Apollo hopeloos verliefd was op de Griekse nimf Daphne. Zij wilde echter niets van Apollo weten. Om Daphne te beschermen, veranderde haar vader Peneus haar in een laurier. Toen Apollo hier achter kwam, verklaarde hij dat de laurier voor altijd heilig zou zijn. Hiermee werd de laurier verbonden aan Apollo en werd de laurierkrans de prijs die werd uitgereikt aan de winnaars van de Spelen die ter ere van Apollo werden gehouden. Dit is de oorsprong van de lauwerkrans die we nu nog steeds uitreiken aan onze kampioenen.

Een wellicht wat minder bekend verhaal is dat de Bachelor-titel die tegenwoordig wordt toegekend bij de afronding van een HBO-studie, of de eerste fase van een wetenschappelijke opleiding, ook direct afkomstig is van de laurier. Bachelor verwijst naar het Franse ‘Baccalaureate’ hetgeen letterlijk ‘bessen van de laurier’ betekent. Dit gaat terug tot de Romeinse tijd waarin wetenschappers geëerd werden met lauriertakken en -bessen.

Zuiverende werking

De laurier is niet alleen een aromatische plant, maar ook haar reinigende eigenschappen worden al millennia lang op hun waarde geschat. De laurier stond zelfs aan de wieg van de huidige cosmetische industrie.

Alepp zeep, de meer de 1.000 jaar oude ‘Moeder Aller Zepen’, is een zuiver plantaardige zeep op basis laurier- en olijfolie. De kwaliteit van de zeep wordt bepaald door het aandeel van de laurierolie. De Alepp zeep laat de zachtheid van olijfolie en de helende werking van laurier samensmelten tot een pure, weldadige zeep.

De zeep is vooral aan te raden voor mensen met een gevoelige of beschadigde huid. De zeep werkt vocht inbrengend en voedend voor de huid. Na enkele dagen voel je al wat Alepp voor de huid doet. Alepp zeep is 100% plantaardig, biologisch volkomen afbreekbaar en gaat lang mee.

Eetbaar genot

Onze laurieren worden gebruikt als stijlvolle decoratie in de tuin, op het terras en op het balkon. Ook in de keuken wordt laurier veelvuldig gebruikt als ingrediënt voor stoofschotels, groenten, soepen, pastasauzen en vele andere gerechten. Voor deze toepassing kweken wij een aparte partij keukenlaurieren.

Om te beginnen gebruiken wij voor onze kruiden een speciale variëteit laurier. Deze worden vervolgens opgekweekt op een voedselveilige manier. We hebben jarenlang uitgebreid geëxperimenteerd met het toepassen van gewasbeschermings­­middelen op biologische basis en de inzet van diverse natuurlijke vijanden. Dit heeft er toe geleid dat we nu hoofdzakelijk natuurlijke vijanden inzetten en het gebruik van chemische middelen tot een absoluut minimum hebben beperkt.

De beste verzorging voor je laurier

In de zomer

Na de IJsheiligen (medio mei) is er normaal gesproken weinig risico om je laurier buiten te zetten. De laurier gedijt zowel in de schaduw als in de volle zon. Je laurier heeft regelmatig water nodig. Indien de plant in de volle zon staat zelfs dagelijks.

Let erop dat je laurier niet ‘met zijn voeten in het water’ blijft staan. In mei en juli kun je jouw laurier bijmesten. Wij bevelen een gedroogde organische mest aan. Na augustus mag er geen mest meer worden toegediend. De plant moet dan namelijk afharden en in rust komen voor de winter.

In de winter

Overwinter je laurier in een pot van november tot en met april op een vorstvrije plaats (2-10 °C). De winter is de ‘rustperiode’ van de laurier. Daarom heeft de laurier in de winter niet veel water nodig. Bij een temperatuur van 5 °C moet je de laurier eens per 5 weken water geven. Te veel water is niet goed voor de laurier. De bladeren zullen geel worden en uitvallen. Indien de laurier te droog staat, worden de bladeren grijsachtig en bros.

Als je zolang mogelijk van je laurier wilt genieten, kun je jouw laurier buiten laten staan, indien het niet vriest. Denk eraan om je laurier binnen te zetten als het gaat vriezen. In de winter is ook de snoeitijd aangebroken, wees niet bang en knip er een mooie symmetrische vorm in, of laat hem lekker natuurlijk en snoei enkel een paar topjes bij. De afgesnoeide bladeren kun je natuurlijk drogen en gebruiken in de keuken.

Verpotten

Verwijder de oude pot en dompel de wortels van je laurier 5 minuten in een emmer water. De diameter van de nieuwe pot moet ongeveer 5 tot 10 cm groter zijn dan die van de oude pot. Denk eraan om een pot te nemen met voldoende gaten in de bodem. Overtollig water moet de pot gemakkelijk kunnen verlaten. Doe een laag van 2 cm steentjes of kleikorrels op de bodem van de pot. Dit bevordert de drainage. Klop de potgrond goed aan in de pot zodat je laurier niet scheef waait.

Bestel eenvoudig online!

Gova is lid van Decorum, het premium merk én ijzersterke coöperatie van meer dan 55 kwekers. Sinds 2021 heeft Decorum een nieuw concept gelanceerd genaamd: By Decorum. Een consumenten webshop die mensen blij wil maken met de beste bloemen en planten.

Alleen de mooiste en beste bloemen en planten worden onder het Decorum merk in de markt gebracht. Vanaf nu ook online beschikbaar en direct uit de kwekerij! De missie die Decorum met dit nieuwe concept wil vervullen is het gelukkig maken van consumenten met prachtige bloemen en planten. Bloemen welke geluk vieren. Maar ook bloemen welke troost bieden in moeilijke tijden. Planten welke bijdragen aan een gezonde leefomgeving. En planten welke je meenemen naar exotische oorden. Uiteraard van de beste kwaliteit, duurzaam geteeld en altijd vernieuwend.